يکبار به اين بهانه که از هند طلب کاريم کالا و يا با وجود ۴ فصل بودن ايران از کشور هاي خارجي ميوه وارد شود و محصولات زراعي برروي زمين فاسد شده واز بين برود و گاهي از ذوق يک توافق با واردات خودرو به تحريم کنندگان هم جايزه واردات مي دهيم.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از
کارگران کرمان ؛ صنعت خودرو سازي هميشه در ميان دو گزينه توليد و صادرات سردرگم است. از يک سو برخي معتقدند واردات خودرو باعث رقابتي شدن بازار و افزايش کيفيت مي شود و از سوي ديگر برخي معتقدند واردات خودرو باعث بيکاري کارگراني مي شود که در صنايع وابسته به خودرو سازان کار مي شود.
در ميان شرکت هاي مختلف از قبيل ايران خودرو ،کرمان موتور،بم خودرو،مديران خودرو،سايپا وغيره تنها ايران خودرو و سايپا دست به طراحي و توليد خودرو زده اند و ديگر شرکت ها يا مونتاژ کننده هستند يا وارد کننده خودرو.
اما چه شده هنوز جوهر برنامه جامع مشترک خشک نشده است آهنگ واردات ، آن هم از نوع خودرو مطرح مي شود.
چندي پيش مدير روابط بين الملل شرکت فولکس واگن با وزير اقتصاد آلمان به ايران سفر کردند تا بار ديگر وارد بازار خودرو ايران شوند. شرکت بم خودرو از جمله شرکت هايي است که در حال مذاکره براي ورود دو خودرو به بازار هستند.
اولين محصول فولکسواگن در ايران هم خودرو ي شاسي بلند تيگوان است . اين خودرو از يک موتور ۲ ليتري ۴ سيلندر توربوشارژ و يک جعبه دنده جديد ۶ سرعته اتوماتيک براي توليد ۲۰۰ اسب بخار قدرت سود مي برد. در صورت واردات با در نظر گرفتن هزينه واردات شامل سود، هزينه حمل و ماليات و تعرفه هاي مختلف در صورتي که شرکت بم خودرو سود زيادي را براي واردات اين خودرو در نظر نگيرد قيمت اين خودرو چيزي در حدود ۱۴۰ ميليون تومان خواهد بود .
اما اين اتفاق به ظاهر مثبت چند ايراد اساسي دارد:
اول آن که براساس اعلام خبرگزاري ها خودرو هاي وارد شده قيمت نسبتا بالايي دارند که از عهده خريداران عام ايراني به دور است و به واقع در واردات خودرو تنها جنبه تجملاتي آن مد نظر بوده است.
دوم آن که تجربه ايران از تحريم نشان داده است که اين کشورها بعد از اجراي توافق به دنبال بدست آوردن بازار دوباره محصولات خود در ايران هستند ، اما معلوم نيست در صورتي که بار ديگر به بهانه اي ديگر تحريمي صورت گيرد آيا آنها به تعهدات خود عمل مي کنند يا نه؟!
سوم آن که تمامي محصولات آلماني در صورتي ميتوانند به اقتصاد ايران کمک کنند که شرکت بم خودرو و فولکس واگن اراده جدي براي توليدات مشترک در ايران داشته باشند.
در گذشته هم بم خودرو و فولکس واگن برنامه هاي جدي را براي بازار ايران مطرح کرده بودند. اين برنامه شامل توليد ۲۰۰ هزار خودرو فولکس واگن در ايران بود که هيچ گاه به سرانجامي نرسيد و تنها در توليد نه چندان انبوه فولکس گل طي چند سال در ايران خلاصه شد .
چهارم آن که کرمان موتور هم اکنون با شرکت هاي ليفان چين و جِي اي سي چين ، راين خودرو با گريت وال چين و مديران خودرو با چري چين همکاري مي کند.
مديران اين شرکت ها در ارگ جديد در برنامه اي بلند پروازانه قصد دارند به رقيب اصلي شرکت هاي ايران خودرو و سايپا در جاده مخصوص کرج تبديل شوند اما ايراد اساسي اين شرکت ها اين است که به جاي توليد خودرو بر واردات و نهايتا مونتاژ متمرکز شده اند.
پنجم آن که قطعه سازان وطراحان قطعه بسياري حتي در استان کرمان وجود دارند که توانايي توليد انواع قطعات خودرو را دارند اگر حداقل شرکتهاي مستقر در کرمان به همکاران خود در ديگر بخش ها اعتماد کنند و به توليد روي بياورند نه تنها شاهد حوادثي مثل ورود کارگران چيني نخواهيم بود بلکه بدون واردات بازار رقابتي در ايران ايجاد خواهد شد.
به هر حال واردات خودرو هيچ کمکي به اقتصاد ايران نمي کند و تنها کارگران خارجي را خرسند مي کند.
اگر يکبار به اين بهانه که از هند طلب کاريم واو به ما معوقاتش را پرداخت نمي کند فروکروم وارد کنيم و۷ خط توليد داخلي را ازحرکت خارج کنيم ، با وجود توليد شکر درداخل ، چند هزار تن شکر وارد مي شود يا با وجود ۴ فصل بودن ايران از کشور هاي خارجي ميوه وارد مي شود ومحصولات زراعي برروي زمين فاسد مي شوند و گاهي از زوق يک توافق و بدهي آنان به ما کالاهاي لوکس را وارد مي کنيم يا با واردات خودرو کارگر ايراني را بيکار مي کنيم و به تحريم کنندگان جايزه واردات مي دهيم.
حال با اين وضعيت چه کسي مي داند آينده ايران در چه کالايي براي واردات خلاصه خواهد شد انگار ايران آنقدر بي در وپيکر است که هرکس با هر طرحي بتواند واردات کند.